I když fazole nemá vysoké nároky na půdu, ne vždy se zahrádkářům při jejím pěstování daří. Díky těmto osvědčeným tipům se dočká úrody i začátečník.
- Výsev
Semena většiny odrůd vyséváme od května do června, klidně i průběžně. Vysít můžeme i koncem srpna, rostliny většinou ještě stihnou vydatně zaplodit.
Kříčkové fazole vyséváme obvykle do jamky po třech kusech, do hloubky 4 až 5 cm. Mezery mezi semeny mají být 5 cm. Jamky mají být ve trojsponě ve vzdálenosti 40 cm. Popínavé odrůdy vyséváme k opoře buď do řádku do hloubky 5 až 7 cm, mezery mezi rostlinami necháme 60 až 80 cm, nebo do kruhu, přičemž si připravíme kruhovou konstrukci.
3 plodiny, se kterými dosáhnete částečné soběstačnosti iv malé zahradě a ještě si cosi odložíte na zimu
- Okopávání a zálivka
Kypření patří k základním postupům, které směřují k velké úrodě i zdravým rostlinám, což věděly už naše babičky. Pokud není povrch půdy pokryt mulčem, rostliny občas odplevelíme a okopeme, nezasahujeme však do kořenového systému.
Narušení půdy je důležitou prevencí proti klíčení plevelů i proti tvorbě půdního přísušku. Ten, hlavně u těžkých jílovitých půd, brání vsakování dešťové vody i provzdušnění půdy.
Podmínkou bohaté úrody je důkladná zálivka, a to hlavně v době květu. Ta by neměla být příliš častá, naopak záhon zalijeme jen jednou nebo dvakrát za týden, ale vydatně, aby voda vsákla do hloubky.
- Vyvazování popínavých odrůd
Když vysejeme semena popínavých fazolí k jakékoli opoře, většinou už se nemusíme starat o způsob jejího růstu. Problém nastává ve chvíli, kdy se v blízkosti nachází i jiný předmět nebo rostlina, po které se fazole dokáže popínat, nebo když je opora příliš nízká a výhonek ji přeroste. Fazole jednoduše z nechtěné „opěry“ odebereme a přivážeme k bambusové nebo plastové opoře, či ke konstrukci z prutů. Nízkou oporu můžeme prodloužit například bambusovou tyčí. - Sklizeň
Celé lusky se sbírají průběžně několik týdnů. Jejich „zralost“ známe podle toho, že po ohnutí „křupavě“ prasknou a nejsou extrémně houževnaté. Sklízet můžeme i poměrně mladé lusky, které se mimořádně dobře hodí do některých pokrmů. Rostliny jsou křehké, proto se lusky vyplatí odstřihávat.

Odrůdy pěstované na semeno dozrávají až poté, co lusk změní barvu na žlutou až žlutohnědou a dají se nahmatat velká semena, která mají být pevná a již na pohled plně vyvinutá.