Cílem pěstování na zahrádce je bohatá úroda. Shrnuli jsme pro vás ty nejdůležitější rady a tipy, které můžete uplatnit zejména v aktuální, právě probíhající sezóně.
Sklizeň zeleniny v bedničce
Abeceda bohaté úrody je seriál, který vám na stránce Zahrada.sk nabízíme po částech. Celý rozsáhlý článek naleznete v aktuálním čísle časopisu Zahrada, čtvrtou část uveřejníme na stránce brzy.
- Lískový ořech
V extrémně suché sezóně jim občas dopřejeme doplňkovou zálivku. Oříšky po dozrání postupně a samovolně vypadávají, proto pod keř položíme plachtu nebo kartony, což nám výrazně usnadní sběr. - Libeček
Sušíme a mrazíme jarní listy, tehdy jsou nejkrásnější. Odstraníme květní stvoly i zasychající listy. Zaléváme, trochu pohnojíme, aby byla druhá, i když menší úroda voňavých listů.
Milujete libeček? Pokud ano, tohle všechno musíte vyzkoušet!
- Listová hnojiva
Jsou určeny k aplikaci postřiků v tekutém stavu na listy. Používáme přednostně, když potřebujeme rychle doplnit výživu. Aplikujeme pod mrakem nebo podvečer, při teplotách do 25 °C. - Loboda
Jedná se o velmi nenáročnou a úrodnou rostlinu, schopnou množit se v záhonu samovýsevem. Odstraníme její svršek, případně květní stonky, rozvětví se a vyžene nové výhonky, čímž prodloužíme období sklizně. Mladé listy lobody používáme podobně jako špenát, lze je i mrazit. - Majoránka
Přiběžně ji stříháme, nenecháme ji rozkvést, čerstvou nať tak budeme mít do podzimu. Přebytky sušíme, dají se i mrazit. - Malina
Plody sklízím průběžně přibližně každé dva dny, aby se na přezrálých plodech neuchytila plíseň. Prevencí nemocí je také vzdušný porost. Hnojíme hnojivem na drobné ovoce. Listy sušíme a používáme do čajů. - Mangold
Vysévat se dá iv červnu, výsevy chráníme před suchem a silným sluncem netkanou textilií. Mladé rostliny, které vytrháme při jednocení, použijeme do salátů, pesta nebo dusíme. Podle potřeby průběžně vylamujeme spodní listy, rostliny tak vydrží až do mrazů. Co nestihneme zkonzumovat, zmrazíme a používáme podobně jako špenát. - Meruňka
V suchém období jí dopřejeme zálivku, aby se plody zvětšily. Když je velká násada plodů, probereme je, strom příliš vysilují. Průběžně odstraňujeme i hnijící plody, zabráníme tak šíření nemoci. - Máta
Průběžnou sklizní oddálíme kvetení. Když část rostliny vykvete, nevadí, přiláká včely a další užitečný hmyz. Listy i kvetoucí nať sušíme do čajů. Po odkvětu mátu těsně nad půdou ostříháme, zakrátko vyžene množství nových výhonků se svěžími listy. Během sušších letních dnů jí dopřejme doplňkovou zálivku. Rostlina dobře reaguje také na přihnojování hnojivem na bylinky. - Meduňka
Nať průběžně stříháme ještě před kvetením a sušíme. Rostlina obroste a budeme mít opakovanou úrodu. - Meloun
Když začínají narůstat plody, rostlina vyžaduje vydatnou a pravidelnou zálivku, ideální podmokem. Výhonky necháme zakořenit, rostlina bude čerpat živiny i vodu z větší plochy. - Moruša
Jedná se o velmi velký strom, ale plody rostou na převislých kultivarech, které si rovněž můžeme zvolit do zahrady. V okrasné školce si ověříme, zda ten který kultivar plodí a jak. Kromě konzumace za syrova se plody používají na džem, víno, nebo se nakládají do alkoholu.
léčivých účinků - Mrkev
I v červnu ještě můžeme vysévat některé odrůdy mrkve, abychom měli průběžně k dispozici čerstvou úrodu. Výsevy a klíčící rostliny v létě přikrýváme bílou netkanou textilií, abychom zamezili nadměrnému odparu a vyschnutí rostlin. Mladé rostliny jednotíme. Listy z jednocení udusíme jako přílohu nebo si z nich připravíme pesto. Kromě polévek je výborná pečená mrkev ve formě přílohy, mrkvová šťáva a lahodná je i mrkvový dort.
- Mulčování
V zeleninových záhonech jako mulč nepoužíváme kůru, ale například slámu, seno, posečenou trávu, různé měkké větvičky či plevel bez semen. Když používáme čerstvý mulč, sesychá, a tak jej průběžně doplňujeme. Tato vrstva brání růstu plevelů a pomáhá udržovat vodu v půdě. Odpadá tak i několikanásobné okopávání. - Mykoriza
Jedná se o vzájemně prospěšný vztah půdních mykorizních hub a kořenů rostlin. Houba pomáhá rostlině „shánět“ vodu a živiny z půdy, za což od ní dostává protihodnotu v podobě jejích metabolitů, které využije.