Rychlý způsob, jak si můžeme vyrobit sirup za studena a hlavně přitom uchovat všechny minerály a vitaminy z bylin.
Sirupy jsou jednou z velmi příjemných možností, jak svému tělu dopřát co nejvíce minerálů a vitaminů. Pokud patříte mezi nadšence, kteří milují práci s bylinkami z vlastní zahrady a chcete si trochu toho zdraví uchovat i na pozdější dobu, vyrobte si skvělé sirupy z různých skupin bylin určených pro různé obtíže.
Sirup zastudena lze vyrobit z různých bylinky, L. Peukertová
Na výrobu bylinného sirupu najdeme skoro vše potřebné na čisté louce nebo na zahradě
Existuje řada způsobů a postupů výroby sirupů. Někdo byliny či ovoce maceruje ve vodě, jiný je vaří, přidává cukor a kyselinu citronovou. Všechno je samozřejmě možné. Ovšem každá technologie výroby má své pro a proti.
Sirup zatepla, sirup zastudena
Výrobou sirupu zatepla nám sice vzniknou také výborné produkty, které navíc můžeme uchovávat dlouhou dobu, ale vařením se připravujeme o velkou část cenných látek.
Metoda zastudena je výhodná hlavně proto, že nám zachovává liečivé vlastnosti použitých bylin popřípadě ovoce. Směs bylin, cukru a ovoce nevaříme. Díky tomu nedojde k degradaci látek, které jsou citlivé na zvýšení teploty. Zároveň sirup vyrobíme během chvilky klidně i na zahradě, protože potřebujeme jen málo pomůcek.
Suroviny pro výrobu sirupu studené
Na výrobu sirupu je potřeba jen několik věcí
Tato metoda ovšem má jednu nevýhodu. A tou je malá trvanlivost, která se počítá sepíše na měsíce. Můžeme si ji prodloužit, pokud sirupy uchováváme v lednici. Avšak jakmile láhev se sirupem jednou načneme, je třeba jej spotřebovat co nejrychleji. Pokud necháme načatou láhev stát v teple, může se na hladině během několika málo týdnů objevit povlak plísně. Pak nezbývá nic jiného, než sirup zlikvidovat.
Sirup vyráběný za studena se tedy vyplatí vyrábět vícekrát za rok. Ideální v množství, ve kterém jsme schopni jej spotřebovat. Odměnou nám bude velké množství uchovaných vitaminů, které nás postaví na nohy při jarní únavě, chřipce, různých virózách, rýmě či kašli. A jaká že je ta správná receptura?
Suroviny na sirup zastudena
K výrobě sirupu potřebujete několik surovin. Nicméně fantazii se meze nekladou. Každý si může upravit nebo doplnit recepturu podle své chuti a nálady.
Budeme potřebovat:
Cukr, buď třtinový nebo bílý.
Velkou mísu na bylinky.
Nůž na nakrájení citrusů.
Škrabku na odstranění kůry z plodů.
Velký, asi dvoulitrový zavařovací pohár.
Lžíci na napěchování jednotlivých vrstev.
Vhodné bylinky.
Citrusové plody. Ty pokud možno v biokvalitě, abychom si do léčivého sirupu zbytečně nezanesl chémii, která se používá při ošetřování citrusových rostlin.
Použití bylin je vázáno hlavně na roční období, kdy sirup vyrábíme. Na jaře máme k dispozici celou řadu planě rostoucích bylinek, které jsou skvělé zvláště k očistě organismu nebo také k léčbě nachlazení. Recepturu sirupu si můžete připravit s ohledem na naše chutě i léčivé vlastnosti. Během léta si můžeme tímto způsobem vyrobit i čistě ovocné sirupy bez bylin. Jahodový, malinový nebe třeba aroniový.
Na sirup za studena použijeme citrusy v bio kvalitě
Citrusy působí jako konzervant a dodávají vitaminy
Na sirup za studena postačí cukr bílý nebo třínový
Takový cukor konzervuje. Lze použít třtinový či bílý.
Bylinky vždy shromažďujeme v čistém prostředí. Pokud používáme bylinky ze zahrady, určitě je před tím neošetřujeme žádnými syntetickými přípravky. Stejně tak se vyhneme hnojení granulovanými hnojivy. U druhů náročných na výživu raději sáhneme po vyzrálém kompostu.
Na co které bylinky pomáhají
Proti kašli
list meduňky lékařské (Melissa officinalis)
list jitrocele kopinatého (Plantago lanceolata)
kvetoucí vňat nebo nať bez květů mateřídoušky úzkolisté (Thymus serpyllum)
Na trávení
list máty peprné (Mentha x piperita)
Proti nachlazení
květ lipy srdčité (Tilia cordata)
list jitrocele kopinatého (Plantago lanceolata)
Letní sirup na dobrou náladu
květ levandule lékařské (Lavandula angustifolia)
kvetoucí vňat dobromysle obecné (Origanum vulgare)
květoucí vňat mateřídoušky úzkolisté (Thymus serpyllum)
Sirup proti kašli
1 kg třtinového nebe bílého cukru
1 až 2 větší citrony, 2 až 3 větší limety v biokvalitě
větší mísa čerstvě nasbíraných bylin propraných studenou vodou
Jdeme na to
Nasbíráme bylinky, propláchneme je studenou vodou a necháme je odkapat v cedníku. Předem si oloupeme citrusové plody, nakrájíme je na tenké plátky a nakonec si odvážíme cukor. Na dno sklenice uložíme asi 2–3 cm silnou vrstvu propraných bylin, v našem případě kombinaci proti kašli, tedy listy meduňky, natě mateřídoušky a listy jitrocelu.
Na bylinky nasypeme 2 cm cukru. Potom vložíme několik plátků citrusových plodů. V tomto pořadí můžeme pokračovat až do té doby, dokud sklenici celou nenaplníme.